UNGDOMSRYTTARNA VILL...

Ungdomsryttarna vill…

(Fb: https://www.facebook.com/pages/Svensk-ponnysport-forum-f%C3%B6r-ponny-och-ungdomsryttare/703464509665988?sk=wall&filter=2&notif_t=wall )

Vi är strax över etthundra ungdomsryttare, ryttare som tävlar Lätt d-Msv a/ 110-150 som gärna vill få fram våra tankar och åsikter innan eventuella regelförändringar sker/redan har skett. Vi tycker att det är viktigt att man förankrar hos de som reglerna faktiskt påverkar och gör en konsekvens över hur det verkligen kommer att påverka oss. Här är vår text, som består av våra samlade åsikter och förslag.

• Behålla loggorna.

Varför:
Vi är många som ridit och tävlat i flertalet år, samlat på oss utrustning för stora summor genom inköp eller som gåvor vid födelsedagar etc, tagit över eller precis införskaffat oss utrustning. Följderna av SvRF:s regler om loggor kommer att bli som så att större delen av all vår utrustning kommer att vara otillåtet, tusentals - till och med hundratusentals kronor kommer att gå förlorade för en majoritet. Tillverkare kommer dessutom att stå med massvis av produkter som de inte kommer att kunna sälja.
Reglerna kommer från FEI:s regelverk, det är en väldigt stor fixering vid att vi i Sverige ska ha det precis som utomlands. Men, i Sverige är ridsporten en folksport just för att det har fungerat som det gjort. Om vi ska förändra våra regler så de stämmer överens med exempelvis Tyskland, så kommer vi successivt att ta bort möjligheten för att fortsätta ha ridsporten som folksport. Resultatet kommer alltså slutligen bli att endast de med hög inkomst kommer att kunna utföra ridsport. Tanken är alltså att man ska få bära sponsorlogotyper. Låt oss ta in det…
Om vi säger så här: Agnes har en passion för hästar men tillhör en medelklass familj som inte har råd att köpa henne en topp-ponny, hon kanske inte kommer att kunna hoppa högre än lätt b. Hur många sponsorer tror SvRF egentligen att hon kommer att få, så hon kan behålla den utrustning hon har? Förmodligen ingen, då de små klasserna inte är lika attraktiva som de stora. Sedan vill vi gärna att SvRF tar och sätter sig in i situationen som uppstår för egenföretagare och tillverkare av utrustning. Ett företag behöver bli stort för att kunna sponsra många och mycket, för att bli stort behöver de sälja och hur säljer det? – Genom att förmedla sitt varumärke. För att förmedla sitt varumärke så behöver det synas och vart syns det bäst? – På tävlingar. Nya regler om loggor gör inte bara så att tusentals ryttare har lagt stora mängder pengar på oanvändbara grejer, utan vi begränsar även företags möjligheter till att växa och därmed begränsar möjligheterna till att sponsra. Ridsport handlar en hel del om prestige, oavsett vilken nivå man är på, vi vill gärna visa upp det vi har oavsett inkomstnivå.

 

• Ändra reglerna kring stilbedömning

Hur och varför:
I dagsläget har vi alltså resultatpåverkande stilbedömning på SM för B-ponny.
Något vi skulle vilja förändra, vi ser hellre att stilbedömningen kommer tidigare. Här är några förslag:

- Vid tagande av grönt kort så ska ridprov genomföras, ryttaren för resp gren ska visa upp att den kan genomföra en enklare bana utan att utsätta sig själv eller andra för fara.

- Att ha godkänt stilresultat för att kvala till msv-klasser, detta både gällande ponny och häst.

- Införa flera bedömning A, inverkansbedömning och idealtids klasser på lokal nivå. För att sedan komma in i de ursprungliga bedömningarna på högre nivå.

- Ta bort bedömning C, då det inte främjar god ridning eftersom det endast handlar om att vara snabbast. Både på storhäst och ponny.
Många är vi överens om att när man är kvalificerad till ett mästerskap så kan man rida, i alla fall utan att utsätta någon för fara, utveckling pågår ju under hela det aktiva ryttarlivet. Ett mästerskap ska fungera så som vi alla lärt oss, på fel och tid. På ett mästerskap gör de bästa i landet upp om medaljer och vi vill att det ska gå rätt till. Att ha stilbedömning som avgörande för endast startordning är välkommet och kan även lyftas fram som extra prestige, för att förmedla vikten i att rida på ett förmånligt sätt mot hästen. Den mänskliga faktorn gör det svårt eller rent ut sagt omöjligt för en person att bedöma ca 40 ekipage på ett likvärdigt sätt och dessutom hålla undan sitt egna tycke, med det menar vi vad just den domaren gillar för typ av häst. På högre nivå i dressyren har dom fyra eller fler domare, som varken får träna någon i startfältet och de sprids ut under tävlingen så att de inte kan prata med varandra. Vi vill ha flera domare under tävlingen och de ska inte träna eller vara nära släkt med deltagare.
Vi vill även ha ett tydligt och strukturerat system som dessa (utbildade) stildomare ska följa, då vi idag anser att det inte fyller den funktion som önskas.
 Kommentarer som följande har givits:

- Bra ridet på springig ponny
- Bra ridet på het ponny
- Din ponny har lite för lång man
- Du bör stoppa in håret i hjälmen

Eller vid tillfälle med fler domare (angående samma ritt och ekipage, placerade bredvid varandra):

Domare 1 – För högt tempo, rid långsammare
Domare 2 – Perfekt tempo fortsätt så.

Detta är endast ett urplock från alla de kommentarer som givits och vi måste få säga att de inte är speciellt givande. Domarnas budskap om de förbättringar vi behöver göra framgår inte, vilket går emot just det som SvRF infört regeln för. En namnändring önskas även, från stilbedömning till inverkansbedömning.

•  Avslå förslaget om barns tävlande

Varför:

År av värdefull erfarenhet kommer att förloras, majoriteten av oss ryttare värdesätter vår B-ponnytid och anser att den är alldeles för lärorik för att förhindras.
Barn kommer alltså att tvingas upp på större ponny/häst vid 12års ålder, utan någon erfarenhet. Först vill alltså SvRF att det ska rida stilbedömning då ridningen för de unga alltså skulle vara för farligt, men nu ska vi alltså ta bort möjligheten att lära oss på B-ponny och försöka oss på en större utmaning från start. Kommer risken att öka eller minska?
Vi kan nog alla vara överens om att riskerna kommer att öka. Barn på ca 20-40kg ska alltså uppmanas att sitta på 600kg häst till att börja med, då de bara med ett års skillnad inte anses vara redo för att sitta på en B-ponny.
Detta är inget vi ungdomar stödjer, vi vill ha kvar våra B-ponnyer. Dessutom är det värt att fundera över, om barn ska vänta med tävlande till dess att de nått 12års ålder, kommer de då att vänta eller ökar risken för att de hittar andra sporter att lägga sin tid på? Troligtvis kommer vi förlora många potentiella ryttare till andra sporter.

 

• Prispengarna tillbaka på ponny

Varför:
När prispengarna togs bort från ponny så sades det att det skulle bli billigare att tävla och argumentet ”barn ska inte tävla om pengar”. Men hur gick det egentligen till med dessa pengar innan de togs bort? Det kan bara vi ryttare svara på, när man placerade sig i en klass så fick man en summa pengar. Dessa pengar gick till kommande tävling, genom dessa prispengar så underlättades tävlandet för familjer och framförallt för de som inte hade så hög inkomst. Pengarna från en tävling gick till en annan tävling. I dagens samhälle så bör man få lära sig pengars värde tidigt, då allt kostar och ridsporten om något. Värt att tillägga är också att tävlingarna har blivit betydligt dyrare sedan prispengarna togs bort.
Förslag till hur det skulle kunna fungera:
- Att man precis som på häst får prissumma direkt in på sin tdb och på så sätt tas eventuell press från föräldrar bort. Det blir därmed inte en lika stor grej med att tävla om pengar, utan mer som ett underlättande bidrag.

 
 

Kommentarer
Postat av: engman är sad

läser bloggen typ 5 gånger varje dag.. enda gången de är nåt skivet är när man kan klicka sig in från när du länkar på fb.. sadface...

Svar: Hehe, jag ska bli bättre på att uppdatera
Amanda

2013-12-09 @ 08:05:18
Postat av: Clara

Sjukt bra skrivet!

2013-12-09 @ 15:25:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0